Τερμίτες

print
email

Έχουν μέγεθος 3 – 22 mm, δημιουργούν κοινωνίες γνωστές ως αποικίες οι οποίες απαρτίζονται από διάφορες κοινωνικές ομάδες/κάστες (βασίλισσα, εργάτες, οπλίτες, αναπαραγωγικά άτομα) και προσβάλουν ξύλα, βιβλία, χαρτί, υφάσματα σε μεγάλους αριθμούς.

Οι τερμίτες ζουν αρκετά χρόνια, οι αποικίες τους μπορεί να αριθμούν εκατομμύρια άτομα ενώ σε συνδυασμό με την αδηφαγία τους έχουν μεγάλη καταστροφική δυναμική.

Συνήθως, οι τερμίτες δεν προσβάλλουν υγιή και ζωντανά ξύλα, αλλά αναλόγως το είδος προσβάλλουν ξύλα με πολύ ή λίγη υγρασία και σε υγρό ή ξηρό περιβάλλον.

Στην Ελλάδα είναι κοινά τα είδη Reticulitermes lucifugus και Reticulitermes flavipes της οικογένειας Rhinotermitidae (Υπόγειοι τερμίτες) και το είδος Kalotermes flavicolis της οικογένειας Kalotermitidae (Τερμίτες ξηρού ξύλου).

Οι Υπόγειοι τερμίτες και κυρίως το είδος R. lucifugus είναι οι πιο ύπουλοι και καταστρεπτικοί τερμίτες. Οι αποικίες τους συνήθως απαντώνται σε ρίζες και σε χαμηλά σημεία των κορμών δένδρων και μπορεί να απέχουν και 100m από ένα προσβεβλημένο κτίριο. Η προσβολή συνήθως ξεκινά από ξύλο που είναι βυθισμένο στο έδαφος και μέσω ρωγμών των θεμελίων ή με στοές (tubes) που δημιουργούν οι ίδιοι προσβάλουν άλλα ξύλα. Η παρουσία τους δε γίνεται γρήγορα αντιληπτή καθώς, όπως όλοι οι τερμίτες, τρώνε το εσωτερικό ξύλο και αφήνουν ανέπαφη την επιφάνεια.

Οι τερμίτες ξηρού ξύλου σχηματίζουν μικρότερες αποικίες από τα άλλα δύο είδη, κατασκευάσουν τις φωλιές τους σε τμήματα ξύλου εξασθενημένων δένδρων και μπορούν να προσβάλουν ξύλινες κατασκευές χωρίς να έχουν άμεση επαφή με το έδαφος. Συνήθως, οι προσβολές σε κατοικίες ξεκινούν με την μεταφορά εντός των κατοικιών προσβεβλημένων κατασκευών/επίπλων.

Ετικέτες: τερμίτες
Μύγες
Προηγούμενο άρθρο
Μύγες
Σαράκι
Επόμενο άρθρο
Σαράκι