Συχνές Ερωτήσεις
Μπορεί ο καθένας να κάνει Απολυμάνσεις;
Όχι. Η επιχείρηση που ασχολείται με Απολυμάνσεις είναι υποχρεωμένη να έχει υπεύθυνο επιστήμονα και να της έχει χορηγηθεί «Άδεια καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους». Η Άδεια έχει ισχύ για 5 χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες χορηγήθηκε.
Ο υπεύθυνος επιστήμονας μπορεί να είναι: Γεωπόνος, Χημικός, Χημ. Μηχανικός, Ιατρός, Κτηνίατρος, Φαρμακοποιός, Τεχν. Γεωπονίας (Φυτ. Παραγωγής, Ανθοκομίας και θερμοκηπιακών καλλιεργειών), Τεχν. Επόπτης Δημ. Υγείας.
Η αρμόδια αρχή για την έκδοσή της άδειας, είναι η Δ/νση Προστασίας Φυτών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Για οποιαδήποτε πληροφορία που να αφορά Άδεια Καταπολέμησης Εντόμων & Τρωκτικών σε Κατοικημένους Χώρους, αποτανθείτε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. & Τροφίμων τηλ 210-9287225, Λ. Συγγρού 150 - Καλλιθέα ή στο διαδίκτυο www.minagric.gr, όπου και υπάρχουν καταχωρημένες όλες οι άδειες.
Τι φάρμακα χρησιμοποιούνται;
Όλα τα βιοκτόνα που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. & Τροφίμων για χρήση σε κατοικημένους χώρους.
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο;
Η εταιρεία μας ακολουθεί μεθόδους σύγχρονης καταπολέμησης εντόμων δημόσιας υγείας και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται έχουν νέες δραστικές ουσίες. Τα εντομοκτόνα έχουν πολύ χαμηλή τοξικότητα για τα θηλαστικά (σχεδόν ατοξικά), είναι ακίνδυνα για τους κατοίκους - εργαζόμενους, άοσμα και στερούνται διαλύτη επομένως δε λεκιάζουν και δε διαβρώνουν τις επιφάνειες.
Εντούτοις, θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι τα σκευάσματα όσο ακίνδυνα και να είναι, θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα προσοχή. Πάντα να υπακούμε στις υποδείξεις - οδηγίες του υπεύθυνου επιστήμονα.
Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται είναι φιλικά προς το περιβάλλον;
Ναι. Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται από την εταιρεία μας έχουν νέες δραστικές ουσίες, οι οποίες διασπώνται στο περιβάλλον. Έχουν διπλή ή και τριπλή δράση και αποτελεσματικότητα σε όλους τους τύπους των επιφανειών ακόμη και στις πορώδεις και ταχύτατη εντομοτοξική δράση. Ακόμα, παρέχουν πλήρες φάσμα δράσης, αντικαθιστώντας τις πολλαπλές εφαρμογές διαφορετικών σκευασμάτων. Δηλαδή, με τις νέες δραστικές ουσίες χρησιμοποιούμε μικρότερες ποσότητες φαρμάκων.
Στις εφαρμογές της, η city-apentomoseis.gr, χρησιμοποιεί μόνο την κατάλληλη ποσότητα του φαρμάκου και στα σημεία που είναι απαραίτητο.
Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται απεντόμωση;
Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το πόσο συχνά πρέπει να γίνεται μία Απεντόμωση. Ουσιαστικά εξαρτάται από την εποχή του χρόνου και από το πόσο επιβαρυμένος είναι ο χώρος. Τα έντομα παρουσιάζουν μέγιστη δραστηριότητα από την Άνοιξη μέχρι το Φθινόπωρο. Αν όμως υπάρχει ήπιος Χειμώνας τα έντομα θα παραμείνουν δραστήρια για μεγαλύτερη χρονική περίοδο.
Είναι αποδεδειγμένο πως χρειάζεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο να γίνεται Απεντόμωση, για να διατηρείται ο πληθυσμός των εντόμων σε χαμηλά επίπεδα. Αλλά αν πραγματοποιηθεί και μία δεύτερη εφαρμογή ο πληθυσμός των εντόμων την επόμενη χρονιά θα είναι κατά πολύ μικρότερος.
Οι καταλληλότερες εποχές είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Αυτό όμως δεν είναι κανόνας, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται να γίνουν περισσότερες εφαρμογές, ιδιαίτερα όταν έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την τελευταία Απεντόμωση.
Τι κάνω όταν δεν υπάρχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα;
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο επιστήμονα που πραγματοποίησε την εφαρμογή, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να σας δώσει τις κατάλληλες εξηγήσεις.
Μετά το πέρας της εφαρμογής πάντα να ζητάτε την βεβαίωση εργασίας, στην οποία ο υπεύθυνος επιστήμονας καταγράφει τα σκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν.
Η city-apentomoseis.gr παρέχει εγγύηση του αποτελέσματος ανάλογα με την εφαρμογή.
Πότε μπορώ να καθαρίσω το χώρο όπου έγινε απεντόμωση με ψεκασμό;
Τα περισσότερα εντομοκτόνα, άλλα λιγότερο άλλα περισσότερο, διαλύονται στο νερό.
Προτείνεται λοιπόν να προσέχουμε την πρώτη εβδομάδα μετά την εφαρμογή και να μην ξεπλένουμε τις ψεκασμένες επιφάνειες. Είναι σημαντικό να ξέρουμε πως τα βιοκτόνα σκευάσματα μπορούν να διατηρήσουν την εντομοτοξική τους δράση για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Δηλαδή όσο περισσότερο καιρό παραμένουν στις επιφάνειες, τόσο το καλύτερο.
Έχουν δυσάρεστη οσμή τα νεκρά τρωκτικά;
Τα τρωκτικοκτόνα σκευάσματα που χρησιμοποιεί η city-apentomoseis.gr είναι αιμολυτικά/ αντιπηκτικά δολώματα που μειώνουν σημαντικά τη δυσάρεστη οσμή των νεκρών τρωκτικών, αφού προκαλούν αιμοραγία και τελικά μουμιοποιήση. Επίσης, τα τρωκτικά, υπό την επήρεια των σκευασμάτων αυτών διστάζουν να βγουν από τις κρυψώνες τους και τελικά πεθαίνουν εκεί.
Αν παρόλα αυτά κάποιο τρωκτικό πεθάνει, από τρωκτικοκτόνο δόλωμα, σε χώρο στον οποίο συχνάζει ο άνθρωπος, μπορεί να γίνει αντιληπτό δια της οσμής σε βαθμό όμως τέτοιο που εξαρτάται από το μέγεθος του χώρου και από το πόσο γρήγορα πέθανε. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί η οσμή του με την οσμή ενός νεκρού τρωκτικού από φυσικά αίτια.
Υπάρχει εγγυημένη απεντόμωση στα ξύλα;
Η καταπολέμηση των ξυλοφάγων εντόμων (σαράκι) γίνεται, από την city-apentomoseis.gr, με τη χρήση αερίων (fumigants) και σκοτώντονται όλα τα έντομα, σε οποιοδήποτε βιολογικό στάδιο και αν βρίσκονται. Ωστόσο, κανένα από τα αέρια σκευάσματα δεν έχει υπολλειματική διάρκεια (το αντίθετο θα ήταν επικίνδυνο για τον άνθρωπο), επομένως δεν υπάρχει εγγύηση για την αποφυγή μίας μελλοντικής επιμόλυνσης.
Ποιά η διαφορά ανάμεσα στο σαράκι και στους τερμίτες;
Στην πράξη με τη λέξη σαράκι εννοούμε το σύνολο των εντόμων που προσβάλλουν το επεξεργασμένο ξύλο και στο οποίο εγκαθίστανται δημιουργώντας στοές και οπές ανάλογα με το είδος στο οποίο ανήκουν. Σπάνια η δραστηριότητα αυτών των εντόμων προκαλεί προβλήματα στην γενικότερη αντοχή του προσβεβλημένου ξύλου.
Οι τερμίτες είναι έντομα τα οποία ομοιάζουν μακροσκοπικά με μυρμήγκια. Ωστόσο, επιστημονικά η μόνη τους ομοιότητα αφορά τη κοινωνική οργάνωση που έχουν αναπτύξει. Η αντιμετώπισή τους είναι ιδιαίτερη και δύσκολη, καθώς η φωλιά τους συνήθως βρίσκεται στο χώμα και μακριά από το σημείο που έχει εντοπιστεί το προσβεβλημένο ξύλο. Η δραστηριότητα των τερμιτών δημιουργεί πολύ μεγάλες καταστροφές στα προσβεβλημένα ξύλα.